1/6
WHAT

Concept / spatial design

WHERE

Erasmuspark, Rotterdam

WHO

Stichting Humanitas

PLEK VOOR ROUW

Rouw is herkenbaar voor zovelen, maar heeft zo weinig ruimte in de maatschappij. Na de dood is er niets meer.

 

Vroeger bood de kerk rituelen, een sociale gemeenschap, structuur en geestelijke verzorging om nabestaanden hoop en troost te geven. Door de secularisatie is dit hele systeem op zijn retour.

 

Dirk de Wachter verwoordt mijn overdenkingen: “In het enthousiasme waarmee we ons religieuze systeem hebben afgebouwd, zijn we een deel van onze zingeving, ons rituele denken en de plaats van lijden kwijtgeraakt. … Het zal toch ergens een plaats moeten krijgen, maar misschien niet in de kale kerken van onze grootouders.”

Toch zijn we collectief op zoek naar zingeving en bezinning. De kerk doet het ons niet meer voor, maar er is behoefte aan houvast, zeker in tijden van rouw.

Ik heb een fysieke plek ontworpen waar je kunt zijn,

met verdriet en al. Waar je terecht kunt voor vragen, bezinning, een goed gesprek, en meer. Een plek voor rouw, losstaand van de uitvaartcultuur. De focus ligt op het leren leven met het verlies.

 

De plek voor rouw heeft een divers programma, ontworpen in onder andere een co-creatie met nabestaanden.

Nabestaanden hebben behoefte aan een emotioneel veilige ruimte om de rouw toe te laten.

 

De nabestaande is al gevoelig door het verlies. Daardoor spelen de omgevingsfactoren en de waargenomen controle een extra grote rol in het vormen van een emotioneel veilige ruimte.

 

Het paviljoen is gebaseerd op de Fibonacci spiraal. Deze fascinerende compositie/vorm komt veel terug in de natuur, denk aan een schelp of een zonnebloem. In het paviljoen creeert de Fibonacci spiraal heldere rangschikking in ruimte.

Den Haag, 2020

  • Instagram