1/6
WHAT

Concept / spatial design

WHERE

Utrecht

WHO

UMC-U / Masters project

SPOEDEISENDE HULP

UMC-U

"Homo bulla est"; de mens is niets meer dan een luchtbel. Een plek waar mensen zo worden geconfronteerd met kwetsbaarheid, zowel van zichzelf als van elkaar.

 

"Mijn eerste beeld is dat hoofdje tussen die enorme blokken geklemd. Je eigen kind daar te zien liggen met die bebloede plekken, infusen en stukgesneden kleding apart in een zak, dat maakt de meeste indruk."

Dit is een ontwerp benaderd vanuit het oogpunt van de familie, een vergeten maar belangrijke doelgroep in het ziekenhuis.

 

Een institutionele omgeving bevat veel onbekende functies. Een ziekenhuisbezoek is daarom per definitie al stressvol, daarbij komen tal van andere impulsen. Dit overschrijdt de limiet van menselijke informatieverwerking. Daardoor zijn

familieleden veelal gedesorienteerd en gestresst. Er is weinig plek voor de familie om zich terug te trekken. Om zonder interrupties in hun persoonlijke beschermende 'bel' tot rust te komen.

De mogelijkheid om alle indrukken en emoties te verwerken.

 

Door de SEH-afdeling overzichtelijk in te delen kan de familie makkelijker navigeren naar hun geliefde.

Elke behandelkamer heeft duidelijk een eigen 'gevel'. Dit haalt het ‘legbatterij-effect’ weg uit de wandelgang. De afdeling voelt minder klinisch en institutioneel aan.

 

De 'gevels' vormen door hun omvang en materiaal een verzachtende overgangszone van de wandelgang naar de behandelkamer. Een persoonlijke plek voor de familie.

Den Haag, 2020

  • Instagram