top of page

veelgestelde
vragen

Interieurarchitect Den Haag
 • Voor welke werkzaamheden kan ik LOUISE V bellen?
  Het ontwerp van publieke ruimtes, dat is een heel breed begrip. Restaurant, bar, café, strandtent, ijssalon, koffiebar, bowlingbaan, tankstation, coffeeshop, bakker, theater, winkel, kantoor, apotheek, tandartspraktijk, huisartsen/dokterspraktijk, fysiopraktijk, psychologenpraktijk, museum, tentoonstelling, expositie, verzorgingstehuis, sportschool, ziekenhuis, bibliotheek, school, universiteit, supermarkt, kapper, hotel, B&B, hostel, werkplek, galerie, kinderopvang, zorgcentrum, buurtcentrum, wooncomplex, tattooshop, experiencecenter, pretpark, gemeentehuis, clubhuis, onderwijsinstelling, uitvaartcentrum, station, vliegveld, spa, kapel, bank, bioscoop, bezoekerscentrum, kantine, escaperoom, slijterij, opticien, snackbar, politiebureau, schoonheidssalon, sportcomplex, vip lounge, en evenementen zoals muziekfestival, TED talk evenement, foodtruckfestival, businessevent….. enz enz enz. Het interessante is dat al deze ruimtes een conventionele invulling kunnen krijgen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Er kunnen ook cross-overs worden gevonden, dat is het leuke van een creatief denkproces. We kunnen een ruimte zo functioneel, spannend, interessant, comfortabel, en innovatief maken als we zelf willen. Daar help ik graag bij. Ik ben een echte conceptdenker: het ontwikkelen van nieuwe inzichten en ideeën, op welk vlak dan ook, is mijn natuurlijk talent! Is er al een bestaande ruimte waar je graag advies voor zou krijgen? Misschien kunnen een paar kleine ingrepen al genoeg zijn om de ruimte functioneler of aantrekkelijker te maken voor de gebruiker. Ik maak ook gebruik van meerdere technieken zoals customer journey / a day in a life, routing analyses, etc om jouw bestaande interieur te scannen. Op basis van deze analyses kunnen de (ruimtelijke) ingrepen worden bepaald.
 • Interieurarchitect, interieurontwerper, interieurdesigner, interieurstylist, binnenhuisarchitect… Wat is het verschil?
  Hier heerst nog steeds veel verwarring over, helaas! Ik zal proberen het goed uit te leggen. Te beginnen bij binnenhuisarchitect: vergeet deze titel. Deze wordt in de praktijk eigenlijk niet meer gebruikt. Vroeger waren architecten ook wel gespecialiseerd in het maken van (vaak exclusieve) particuliere woningen. Hedendaags spreken we over interieurarchitecten, interieurontwerpers (interieurdesigner is gewoon een Engelse titel hiervoor) en interieurstylisten. Interieurstylisten houden zich voornamelijk bezig met het stylen van een bestaand interieur. Met kleine ingrepen, zoals een geschilderde wand, een ander meubelstuk of accessoires krijgt de ruimte een upgrade. Stylisten kunnen helpen met bijvoorbeeld verkoopstyling voor Funda. Interieurontwerpers gaan verder dan interieurstylisten. Het totale interieur wordt 2D/3D ontworpen, met eventueel uitgewerkt maatwerkmeubilair en een verlichtingsplan. Interieurontwerpers ontwerpen bijvoorbeeld horeca en exclusieve particuliere woningen. Interieurarchitecten ontwerpen op het snijvlak met architecten. Waar de architect vaak van buiten naar binnen ontwerpt, ontwerpt de interieurarchitect van binnen naar buiten. Idealiter werken architecten en interieurarchitecten samen voor grotere projecten, zoals ziekenhuizen, bibliotheken en scholen. De toegevoegde waarde van de interieurarchitect is het ontwerpen (met bouwkundige kennis) op menselijke maat, met omgevingspsychologie als basis. Deze kennis is zeer bruikbaar in het ontwerpen van publieke ruimtes, omdat de focus ligt op hoe de mens (de gebruiker van de ruimte) zich voelt en de ruimte ervaart. Lees ook mijn blog over interieurarchitectuur FYI: LOUISE V heeft de volgende opleidingen gevolgd: HBO Interieurdesign en styling aan Saxion Next in Deventer Mastermodule Omgevingspsychologie aan de Universiteit van Amsterdam Master Interieurarchitectuur aan de Hogeschool van den Kunsten in Utrecht
 • In welke stijl ontwerpt LOUISE V?
  Daar kan ik heel kort over zijn: ik heb geen vaste stijl. Het gaat mij er om dat de ruimte past bij de gebruiker. Of dit nou minimalistisch of eclectisch, kleurrijk of zwart wit, antiek of modern behoort te zijn, LOUISE V ontwerpt het. Bottomline: het interieur moet in balans zijn. Als de kleuren, de vormen, het licht, de looplijnen, de zichtlijnen en de materialen één geheel vormen (in welke vorm dan ook), dan heeft het stijl (welke stijl dan ook). Beetje te cryptisch? Neem contact met me op! Dan kunnen we sparren over jouw specifieke ontwerpvraag.
 • Zzp interieurarchitect zonder kantoor vs. grotere interieurbureaus, wat zijn de voordelen?
  Ik werk overal. Ik geloof dat je alleen goed kunt ontwerpen voor mensen als je je tussen de mensen begeeft. Een vast kantoor werkt in dat geval niet.. mensen zijn in de buitenwereld. Het zal je misschien verbazen, maar werken in een bushokje, op het strand of in het verpleegtehuis is enorm inspirerend. Het goede nieuws: mijn honorarium (en energie) verdwijnt niet in (het runnen van) een luxe kantoor. Ik surf op mijn creatieve golven, waardoor ik geen onnodige uren in rekening breng. Efficiëntie en creativiteit, het is een moeilijke combinatie but I got it ;) Een bureau met interieurontwerpers of interieur/architecten komt natuurlijk imposant en serieus over, maar een zzp’er levert net zo graag kwaliteit, ook al is er geen bezoekadres om die kwaliteit te tonen. Ik zit niet 40 uur achter een bureau omdat ik mijn uren vol moet maken; ik ben een zzp’er geworden om mooiere leefomgevingen te creëren wanneer daar om gevraagd wordt.
 • Wat is omgevingspsychologie?
  Omgevingspsychologie betreft het onderzoeken van de interactie tussen de mens en zijn/haar omgeving. Om de mens goed te laten functioneren in een ruimte wordt de kennis van omgevingspsychologie gebruikt. De ruimte kan uitgebalanceerd worden op diverse fronten, zoals wayfinding, crowding, privacy, territorialiteit, natuur (healing environment) en waargenomen controle. Vooral om publieke ruimtes goed vorm te kunnen geven is de kennis van omgevingspsychologie onmisbaar. Een aantrekkelijk interieur is niet alleen mooi voor het oog, maar voelt ook zo natuurlijk mogelijk aan voor de gebruiker om er in te kunnen bewegen. Hoe fijn is het als je je een beetje op je gemak kan voelen in een verzorgingstehuis, of zelf eenvoudig de weg kan vinden in het gemeentehuis.
 • Wat kan een interieurarchitect betekenen voor mijn festival/evenement?
  Een festival (of evenement) wordt gehouden in een tijdelijke pop-up wereld, met een bepaald thema. Deze gloednieuwe wereld heeft als doel de festivalbezoeker even los te halen uit de dagelijkse realiteit. Door deze ontkoppeling kan de festivalbezoeker zich heerlijk op een vrije en openminded manier bewegen, waardoor het programma echt binnenkomt. De looks van het festival zijn sowieso van belang! Sinds een aantal jaren werk ik als interieurarchitect in de evenementenwereld, van foodfestival tot businessevent tot muziekfestival. Ik bekijk het hele evenement, de gehele ‘customer-journey’, in de ruimtelijke vorm: hoe navigeert de festivalbezoeker, wat wil hij/zij vinden, waar is ruimte voor verrassing, klopt de aandachtsspanne in de routing, klopt de ruimte bij het programma, is de online identiteit herkenbaar op het festivalterrein, is de missie en visie van het evenement voelbaar en zichtbaar in de ruimte, etc. Ik werk nauw samen met de grafische vormgever, de technische productie en de programmeur om alles op elkaar aan te laten sluiten. Te starten met een indeling op de plattegrond, en dan van podia tot signing, van randprogrammering tot styling en van toegangspoorten tot los meubilair.

LATEN WE SAMEN WERKEN

bottom of page