top of page
Foto van schrijverramona

De wereld als werkplek

Zzp’ers en flexwerkers die de hele dag een tafeltje bezet houden, max 2 koffie bestellen, heftig zitten te tikken en naar een scherm zitten te turen met oordopjes in. Een café vol met deze nomadische werkers is níet echt een recept voor een goede sfeer.


Aangenaam, ik ben er ook zo één. De light-versie dan wel. Ik doe namelijk mijn best om een leuke klant te zijn. Dat gezegd hebbende, ik begrijp de frustratie van de caféhouders volkomen.


We zijn aan het losbreken uit een verouderd systeem van de 9-5 kantoorbaan. Dit is revolutie en vooruitgang! Het COVID-virus heeft deze beweging nog een extra zetje gegeven. Er zijn zoveel duffe kantoren, hoe heerlijk is het als je daar niet meer hoeft te zitten?* Dit betekent veel goede dingen:

  • Leegstaande kantoorpanden kunnen worden omgetoverd tot woningen

  • 'Blijvende' kantoren worden veel interessanter ontworpen - denk aan representatieve branding in het interieur, kwalitatieve vergaderzalen, een ontmoetingsplek om feeling met het bedrijf te krijgen.. een plek waar je soms wél wilt werken

  • En most of all… de wereld als werkplek!


Een ode

Benodigd: werk (haha), een laptop met goede batterij, eventueel een wifi-punt/hotspot en een pinpas of (thermos)drinkbeker. Klaar. Vrij ben je.

Je kan namelijk echt óveral werken. Ik heb al aardig wat uitgeprobeerd:

  • Openbaar vervoer: vliegveld, vliegtuig, tram, bus (beetje misselijkmakend), metro en het bushokje

  • Hospitality: bijna alle denkbare cafés in omstreken and beyond, stationshoreca, strandtenten, 'restaurants' zoals Vapiano’s, hotel lounge, hotelkamer, hostels

  • Buiten: op het strand, in het park, in het bos, in een hoftuin, in de achtertuin, op het balkon, in een portiek, aan de gracht

  • Overige: verzorgingstehuis, bibliotheek, universiteitshal, ziekenhuis, tankstation, bij vrienden thuis, in het kantoor van iemand anders


Natuurlijk was niet elke plek even functioneel of inspirerend. Maar, werken in de wijde wereld is fantastisch. Het is zeer efficiënt, want je bent niet meer aan tijd of plaats gebonden. Mijn advies is dan ook niet per definitie in het plaatselijke café te gaan zitten. Er zijn zoveel meer mogelijkheden. Wie weet wat dit voor inspiratie oplevert, een leuke dag wordt het sowieso.

Daardoor kun je even de laptop openklappen wanneer je een brainwave hebt, maar net zo snel kan de laptop ook weer worden opgeborgen. Je kunt nuttig gebruik maken van je energiekicks, het gevoel van langslepende werkdagen is voorbij. Hoi meer levensgeluk. Laten we onszelf de voordelen van de digitale revolutie vooral niet ontnemen door in een passief zitberoep te blijven verkeren.



Zoveel kansen

Als interieurarchitect ben ik gefocust op wat deze revolutie ruimtelijk gezien ontketent. Los van een grote opgave om verouderde kantoorinterieurs aan te pakken, betekent dit ook iets voor alle openbare ruimten. We kunnen op meerdere manieren inspelen op ‘de wereld als werkplek’. Denk aan comfortabele zitjes in de openbare ruimte (ook buiten, zoals deze outdoor-desk), flexibele vergaderplekken, of zelfs een tiny office in de (stads)tuin, geïntegreerde stopcontacten (ook buiten, op zonne-energie)…


We kunnen zelfs outdoor-werkdag-evenementen organiseren, compleet met goede koffie&foodtrucks en energieboost-workshops. Zelfs werken kan een feestje zijn.


Nieuwe etiquette

Terugkomend op die gefrustreerde caféhouders: we kunnen hier natuurlijk niet aan voorbij gaan. We zullen nog een nieuwe etiquette moeten opstellen voor het werken buiten de deur. Het is allemaal nog nieuw, we moeten allemaal nog even wennen. Ik zal beginnen met een aantal regels:

  • Wanneer je in een sociale gelegenheid werkt, zijn oordopjes niet netjes. Als je je echt moet concentreren kan je beter een anoniemere plek opzoeken

  • Een werkdag vol telefonische afspraken vindt niet plaats in een sociale gelegenheid, zoals een café

  • Sta open voor een praatje met de mensen om je heen, en de barista (gewoon zoals het koffieautomatenpraatje)

  • Wanneer het wifinetwerk/wachtwoord niet duidelijk wordt aangegeven, maak je gebruik van eigen hotspot

Zo komen we er wel!

Zin in een brainstorm-sessie over de mogelijkheden van jouw kantoor of openbare ruimte? Stuur me een berichtje!


*Niet elke organisatie geschikt voor een flexwerkers-mentaliteit. Vertrouwelijke gesprekken, concentratie-klussen, heavy duty computerrekenwerk, om maar wat te noemen. Ik laat het even voorbij gaan om te zeuren over werkgevers die omwille van financieel beleid de hoeveelheid werkplekken op kantoor hebben verminderd in het kader van ‘flexwerk organisatie’ terwijl de organisatie deze mentaliteit niet heeft.. dat zich uit in een tekort aan werkplekken waardoor werknemers met hun ziel onder hun armen in zo’n café gaan zitten.

 

Boekentips van LOUISE V:


Sapiens - Yuval Noah Harari

Ben jij een van de weinigen die dit boek nog niet gelezen heeft? Bij deze: neem de tijd en lees het alsnog! Het is heel interessant om te lezen wat een wonderlijk (en/of walgelijk) soort de mens is en hoe ver we zijn weggeraakt van de originele 'Homo Sapiens'. In het kader van deze blog: we zijn nog stééds Sapiens, met ingebakken 'basic needs'. Maar revolutie, dat hoort bij ons.


27 weergaven

Comments


bottom of page