top of page
  • Foto van schrijverramona

Kleur bekennen

‘People are afraid of color, there’s a cultural bias against color. That belief has left us in a place where we feel almost ashamed to have color in our lives. But color is a sign of life, a sign of energy.’ - Ingrid Fetell Lee.


Welke kleur heeft de bank in de woonkamer.. grijs? Welke kleur heeft het tapijt in het kantoor.. grijs? Welke kleur heeft de muur.. wit? Of misschien taupe? En de badkamer.. wit met grijs?

Het Nederlandse ‘kleurenpalet’ is beperkt tot een aantal non-kleuren. Die hele wand met kleurenstalen in de bouwmarkt staat er voor de sier. En voor mij dan.

Nederlanders zijn bang geworden voor kleur. We hebben een ode gebracht aan de grijs gemêleerde stof: vlekjes geen probleem, kattenharen worden onzichtbaar, ideaal voor vieze kinderhandjes, het is neutraal, tijdloos, want je kan er jaren mee doen, het verveelt nooit, ga zo maar door.


De grijs gemêleerde stof.. de mascotte van onze economische en praktische instelling. Ze slaat alle kleuren dood.


Echt, ik begrijp het allemaal wel. Maar toch pleit ik voor meer kleur in onze grijze maatschappij. De menselijke bevolking woont, evolutionair gezien, nog helemaal niet lang in stedelijke omgevingen. De natuur is onze thuisbasis. De natuur, een explosie van ontelbare kleurentinten! Ons laten inspireren door het grijze asfalt is dus werkelijk tegennatuurlijk.


De zogenaamde betekenissen van kleuren, of de specifieke invloed er van op de gemoedstoestand: niets is wetenschappelijk bewezen. Laat het je niet afschrikken. De invloed van kleuren is voornamelijk gebaseerd op persoonlijke (en culturele) associaties. Denk je bij de kleur rood aan Sinterklaas? Feest! Denk je bij de kleur rood aan bloed? Waarschijnlijk minder relaxed. Misschien denk je wel aan rode rozen. Romantisch. Of aan een rode Ferrari. Energiek. En dan heeft rood nog zoveel tinten, van frambozenrood tot wijnrood. Iedere associatie een ander gevoel.


Hoe dan ook laat elke kleur je meer voelen dan grijs.


Elke kleur garandeert meer bewustzijn, creativiteit, levensenergie en speelsheid dan een non-kleurenpalet. Dat is ook zo mooi en essentieel aan mens zijn, dat je kan voelen dat je leeft. Het gevoel dat je leeft, dat zou in elke omgeving het uitgangspunt moeten zijn. Daar hoeven we toch zeker niet bang voor te zijn?


Liever een jaar gelééfd in een geel kantoor, dan drie jaar als een non-mens gewerkt in een grijs kantoor..

Je wordt niet plotseling agressief van een rode muur, rusteloos van een gele muur of homoseksueel van een roze muur. Haal een potje gekleurde verf bij de bouwmarkt en ervaar het zelf.


67 weergaven

Comentários


bottom of page