top of page
  • Foto van schrijverramona

Van onschatbare waarde


‘What is beautiful is not expensive, no matter what the amount of money is. But it is priceless, something that pleases man’ - Arab poet, Medersa Bou Inania.Nee, dit heeft niets te maken met golddigging. Laat het me uitleggen.


Denk aan een willekeurig iconisch bouwwerk. Er is een grote kans dat dit óf voor 1900 gebouwd is, óf is ontworpen met een groot budget en weinig concessies.Welke gebouwen blijven uiteindelijk behouden? Welke gebouwen krijgen historische waarde, bestempelen de ontwikkelingen in de maatschappij en bouwkunst? Welke gebouwen zijn een stedentrip waard? Uiteindelijk zijn dit vaak de gebouwen waar tot in detail is ontworpen. Gebouwen waar de gemeenschap liefde voor heeft gekregen en voor wil zorgen.


Denk aan de Notre Dame, een gebouw waar zoveel emotionele waarde aan gekoppeld is dat er een onmenselijke pot met goud is verzameld voor de wederopbouw, voordat de vlammen überhaupt waren gedoofd. Als dat geen liefde is.

Een goed ontworpen gebouw hoeft niet per definitie loads of money te kosten, maar het is sowieso een (tijds)investering om het te kunnen realiseren. Door op menselijke maat na te denken over functionaliteit op elke vierkante meter. Door aandacht te geven aan detaillering in de vormgeving. Door rekening te houden met de natuurlijke omgeving en haar invloeden, en de duurzaamheid van gebruikte constructies en materialen.


Wat mij betreft zou niet alles in het leven per definitie in korte tijd financieel rendement op moeten leveren. We kunnen investeren in een gebouw wat in de toekomst waardevol blijft, in het schrijven van geschiedenis. Dat betaalt zich niet terug in een mensenleven. We kunnen investeren in een gezonde en esthetische omgeving waar we ons graag elke dag bevinden. Het resultaat daarvan is niet direct in cijfers uit te drukken.


Als we het doen, doen we het goed


Dat levert wel gebouwen op zoals dus de Medersa Bou Inania in Fes (gebouwd rond 1350), en deze gebouwen zijn van onschatbare waarde. Als we gaan bouwen, laten we het dan gewoon goed doen.


41 weergaven

Comments


bottom of page