top of page
  • Foto van schrijverramona

The Green Ratio

‘The horizontal belongs to nature, the vertical to man, which means wherever rain falls, vegetation must be allowed to grow free. … The relationship man-vegetation must become religious. Only if you love the tree like yourself, you will survive’ - Hundertwasser.

Het coronavirus trekt als een stille orkaan over de wereld heen. Chaos, economische crisis, totaal willekeurige slachtoffers. We moeten thuis blijven om het virus tegen te gaan. Kijkend uit het raam kunnen we de natuur zien opbloeien. De wateren worden weer blauw, de lucht wordt weer helder, dieren durven zich te begeven in de stad.

Vooral in Nederland is de natuur altijd ondergeschikt aan de mens en economie. Nederlanders houden van mobiliteit, dus overal ligt asfalt. Nederlanders hebben extra land nodig, dus ze maken land. Nederlanders hebben geen tijd, dus er liggen tegels in de tuin.


Nederlanders zijn hoogmoedig, alles is maakbaar.


Totdat alles wordt platgelegd door het coronavirus.

Het is ecologisch-gezien tegenstrijdig - en momenteel onmogelijk - maar het is naar mijn mening voor Nederlanders essentieel om eens in de zoveel tijd over de landsgrenzen heen te gaan. Om overweldigd te worden door natuur. Zittend in de bossen van Taiwan, heb ik in mijn notitieboek opgeschreven:

‘Je leeft in Nederland de hele tijd in de illusie dat de mensheid het enige is wat bestaat, omdat we alle natuur vakkundig hebben weggewerkt of ‘onder controle’ hebben. Er zijn geen bergen, geen extreme weersomstandigheden; er is zo weinig perspectief. Je hebt geen idee hoe de verhoudingen in het universum liggen, waardoor het idee behouden blijft dat de mens alles kan. Maar in the bigger picture stelt de mensheid niks voor.’

We zijn out of sync met de natuur. Naar mijn mening verliezen we daarmee ons acceptatievermogen, ons aanpassingsvermogen, ons doorzettingsvermogen en onze creativiteit. Soms zijn dingen gewoon zoals ze zijn en moeten we een andere oplossing bedenken. Niet eigenwijs tegenwerken, maar meebuigen en omdenken. Kwaliteiten die juist zo uitzonderlijk zijn voor de mens - en essentieel voor ontwerpers.


Nu heeft het coronavirus ons de tijd gegeven om onze plaats in de natuur weer terug te vinden. Om het gedachtegoed van Hundertwasser tot ons te nemen. We kunnen ook leven in samenspel met de natuur. Misschien raken we dan ook niet zo in de war met de volgende pandemie. Want dan kunnen we bijvoorbeeld gewoon lekker tuinieren..


Corona, hoe naar je ook bent, toch bedankt dat je ons een bezoekje hebt gebracht. Misschien leren we het nu: Nederlanders zijn niet groter dan de natuur. Zo hoeven we ons ook niet meer te gedragen.

62 weergaven

コメント


bottom of page