top of page
  • Foto van schrijverramona

Raison d’être


‘I think having land and not ruining it is the most beautiful art anybody could ever own.’ - Andy Warhol.Een stuk land onaangetast door de mens, de natuur in haar verwilderde voorkomen, is ‘the most beautiful art’, aldus Andy Warhol. Dat als uitgangspunt genomen betekent dat ieder bouwwerk, ongeacht de grootte of context, een mogelijke aantasting is van het niet te evenaren meesterwerk ‘Moeder Natuur’.


“Het is op het eerste oog wellicht pessimistisch, om als architect-zijnde dit statement op te nemen in een manifesto.”

Maar ik ben er van overtuigd dat werken vanuit dit statement per definitie een beter resultaat oplevert voor elk project. De basis van ieder project is hierdoor namelijk beginnen met de essentiële ‘waarom’-vraag. Waarom gaan we iets nieuws maken, is dat nodig?Why, why, tell me why


Uiteraard willen we plekken maken om te wonen, te werken en te recreëren. Maar in alle eerlijkheid, men is er gedurende de laatste decennia beroerd mee om gegaan. Rijdend over een gemiddelde snelweg wordt het uitzicht op het Hollandse landschap toch al snel vervuild door bevreemdende bedrijventerreinen.. with all do respect, wat is dat met die Romeinse zuilen naast de entree? Werken in een blokkendoos-kantoor - met laaghangend systeemplafond - kan toch ook weinig opleveren voor onze geest? En hoe kan het statige Kurhaus aan de Scheveningse kust omringd zijn met niet-zo-statige bouwsels? Deze lijst kan eindeloos worden aangevuld.


In tijden van overconsumptie en gierende marktwerking wordt er in rap tempo zoveel geproduceerd en gebouwd, waardoor de werkelijke zin ervan soms niet meer terug te zien is. Stel dat het antwoord op de essentiële ‘waarom’-vraag een volmondig ‘ja’ luidt, bijvoorbeeld: 'Ja, ik heb een kantoor nodig om mijn werkzaamheden uit te kunnen voeren, om 40 uur(!) in de week door te brengen.' Dan bestaat het toch niet dat de uitvoering daarvan een kaal hok is zonder frisse lucht en volgegooid met bureaus?Het kan beter


Ik geloof dat ‘Moeder Natuur’ als uitgangspunt nemen - en de daarbij behorende 'waarom'-vraag - er voor zorgt dat de bouwvraag veel kritischer bekeken wordt, waardoor het resultaat ook veel meer aandacht zal krijgen. Een bouwwerk krijgt een ‘raison d’être’, het wordt een gezonde fijne plek waar we ook daadwerkelijk kunnen wonen, werken en/of recreëren.


 

Leestips van LOUISE V


The School of Life - Why is the modern world so ugly?

Mijn design manifesto gaat over hoe een ontwerpproces wél zou moeten gaan. Maar het is ook interessant om dit artikel van The School of Life te lezen over hoe het de laatste tijd verkeerd is gegaan.


56 weergaven

Comments


bottom of page